Det nya coronaviruset, även kallat COVID-19, har satt stora delar av världens befolkningen i karantän för att sakta ner smittospridningen. Effekterna av dessa motgärder har fått ödesdigra ekonomiska konsekvenser för länders och framför allt individers ekonomier där miljontals nu helt plötsligt står utan jobb eller med företag som fått stänga ner. Om du är en i mängden av alla som nu kämpar med att få pengarna att räcka till så är det här några saker du kan göra idag för att underlätta situationen.

 

 

Söka anstånd med räkningarna hos Skatteverket

 

Är du en av de privatpersoner som just nu har svårt att få ihop privatekonomin eller ägare av ett företag som drabbats hårt av pandemins framfart så ger Skatteverket nu dig möjlighet att söka anstånd med betalningar. Detta gäller betalningar för skatt, avgift och ränta som kan skjutas upp i två till fyra månaders tid. Anledningen till denna lättnad är så att företag och privatpersoner som helt oförutsett har fått betalningssvårigheter ska ha en möjlighet att skaffa ihop pengarna och komma på fötterna igen.

Ansöker gör man via att fylla i blanketten som kan hittas om du följer länken nedan. För att få sin ansökan beviljat kräver Skatteverket att den som söker ska visa att ”synnerliga skäl” finns för att räkningarna inte kan betalas på grund av Coronaviruset.

Läs mer om Skatteverkets lättnader i följd av coronaviruset och ansök om anstånd här.. 

 

 

Kronofogdens riktlinjer under Coronakrisen

Även Kronofogden har kommit ut med riktlinjer för ärenden som uppstått som en konsekvens av Covid-19. Självklart är det en stor del människor som vill komma i kontakt med Kronofogden just nu och därför är kötiderna otroligt långa där många är oroliga över vad som gäller när de till exempel behöver stanna hemma med sjukt barn eller tvingas gå ner i tid på arbetet. Kronofogden har samlat de vanligaste frågorna och svarat på dessa här..

De hänvisar också privatpersoner till att kontakta budget och skuldrådgivaren i deras hemkommun för att få kostnadsfri och sekretessbelagd hjälp med att få kontroll över ekonomin i dessa tuffa tider.

 

Kreditkortsräkningen

Kreditkortet är ofta livlinan för många av oss i sådana här tuffa tider vilket är en avledningarna till att vi rekommenderar alla att ha ett kreditkort för att vara förberedd på det värsta. Men för många blir den efterföljande räkningen för kortet en i högen av räkningar som de inte kan betala just nu. Är du en av dom så rekommenderar vi dig att kontakta ditt kreditkortföretags kundtjänst för att be om hjälp med att hantera dina återbetalningar.

Från länder som drabbats hårdare ekonomiskt av Coronaviruset, som till exempel USA, kan vi se att kreditkortsföretagen har varit proaktiva och nu erbjuder stöd till sina kunder i dessa tider i form av t.ex. uppskjutna krav på betalningar och slopade förseningsavgifter . Detta är såklart något vi verkligen hoppas och räknar med att våra Svenska företag kommer ta efter, så se till att kontakta de idag om du har problem.