Alla har någon gång hört talas om kreditkort men vad är ett kreditkort egentligen? Och hur fungerar det jämfört med ett vanligt kontokort? Vi ger dig svar på alla dina frågor i detta inlägg och sen kommer du veta exakt vad ett kreditkort är och vilket kreditkort som är bra för dig!

Vad är skillnaderna mellan kreditkort, betalkort, bankkort och kontokort?

Det finns ett gäng olika korttyper ute hos bankerna och det är inte alltid enkelt att hålla isär dessa och veta vad skillnaderna är. Vi börjar kortfattat med att reda ut detta! Längre ner på sidan kan du läsa allt om just Kreditkort.

Kreditkort

Kreditkort fungerar på så vis att du nyttjar en kredit som bankerna ger dig. Som att du lånar pengar av banken istället för att använda dina egna kan man säga. Varje månad så kommer en samlad faktura med alla dina inköp som du använd kreditkortet till. Fakturan kan du sedan välja att göra lite vad du vill med. Antingen betalar du hela fakturan direkt (bästa alternativet), alternativt så väljer du att delbetala fakturan. Väljer du att betala fakturan direkt läggs ingen ränta på, så detta är ju självklart så du ska använda ett kreditkort!

Med ett bra kreditkort får du bra bonusar!

Betalkort

Betalkort fungerar ungefär som ett kreditkort. Den stora skillnaden mellan kreditkort och betalkort är att du inte kan skjuta upp betalningen på ett betalkort. Du måste när du får fakturan betala den direkt. Du kan få bonus på dina köp som du får med ett bra kreditkort, även med ditt betalkort.

Bankkort

Uttrycket bakkort är ett samlingsnamn för alla möjliga kort som bankerna har. Både Kreditkort, Betalkort och Kontokort.

Kontokort

Ett kontokort är det kortet som vi i folkmun kallar ”ett vanligt kort”. Du får in din lön till ditt bankkonto och ett kontokort är kopplat till det kontot. Du kan sedan handla för dom pengarna som du har på ditt konto. Du har sällan några fördelar och förmåner med ett kontokort. Jämfört med ett kreditkort där du får reseförsäkring och bonusar.

Ett gäng bra kreditkort som vi tror passar dig

card-imagecard-infocard-numberscart-button

Norwegian Kreditkort

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • 👍Ingen avgift för uttag utomlands eller i Sverige
 • 👍Välj mellan cashbacks eller cashpoints vid varje köp
 • 👍Samla poäng och få rabatter vid onlineköp
 • 👍Smidig app att se och följa förbrukning
 • Årsavgift: 0 kr
 • Ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: Upp till 45 dagar
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Apple Pay
Läs mer och ansök här
card-imagecard-infocard-numberscart-button

Marginalen Traveller

⭐️⭐️⭐️⭐️

 • 👍 Poäng på alla köp!
 • 👍 Delbetala köp över  5.000kr
 • 👍 Bra kreditkort för shopparen med hela 25% i återbäring
  Till Recensionen
 • Årsavgift: 0 kr första året
 • Ränta: 16,9 %
 • Räntefritt: Upp till 50 dagar
 • Högsta kredit: 150 000 kr
Läs mer och ansök

Så fungerar ett kreditkort egentligen

Att säga att alla borde ha ett kreditkort är en sanning. Alla borde verkligen ha ett kreditkort i plånboken. Varför undrar du? Jo för att med ett kreditkort använder du inte dina egna pengar utan du använder bankens pengar. Samt att på alla pengar du spenderar får du med ett bra kreditkort bra bonusar. Det kan vara i form av kickbacks eller mer vanligt bonuspoäng i ett poängsystem där du med poängen sedan kan köpa flygresor, tågresor och hotell.

När du ansöker om ett kreditkort så fungerar det på så vis att du väljer en kreditgräns på ditt kreditkort. Är du ny på kreditkort så testa med en låg gräns så att du lär dig hur det fungerar. Oftast går kreditgränserna från 20.000 – 100.000 kronor.

Kreditkortet använder du som vanligt under månaden till alla dina inköp. Kortet fungerar precis som ditt ”vanliga kort”, både i affärer, på internet, till att boka resor och utomlands. Efter månaden får du en faktura. Denna betalar du antingen direkt för att slippa räntekostnader, eller så väljer du att endast betala en del av fakturan och får då räntepåslag på resterande belopp till nästa månadsfaktura.

Vad är fördelarna med ett kreditkort jämfört med ett ”vanligt kort”?

Fördelarna är många! Den största fördelen och skillnaden är att du inte betalar med din egna pengar. Skulle ett företag som du handlar av gå i konkurs så har du inte använt dina pengar för att göra köpet. Då kan du enklare få tillbaka och häva köpet.

Läs mer om fördelar och nackdelar (nackdelar, finns det?) genom att klicka här.