Har du ett företagskort som du råkat använda för privata inköp? Här reder vi ut vad som gäller för företagskortet – och vid vilka tillfällen du faktiskt kan använda det för att köpa saker som känns privata.

Inte skaffat företagskort ännu? Här är kortet vi rekommenderar:

card-imagecard-infocard-numberscart-button

Qred Företagskort

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - Vår favorit!

  • Gratis företagskort
  • Samla alla utgifter på en faktura
  • Enkel ansökan
  • Årsavgift: 0 kr
  • Räntefri period på 45 dagar
  • Tryggt och säkert företagskort
Läs mer och ansök

Vi rekommenderar Qred som företagskort.

Ett företagskort är ett smidigt sätt för dig som företagare att hålla isär privata utgifter och utgifter för företaget. Men ibland smälter världarna såklart samman – och privata inköp kan råka göras på företagskortet.

Vissa saker kan såklart också användas både privat och för företaget. Då får du enligt Skatteverket dra av den delen du använder i företaget. Det är du själv som gör bedömningen över fördelningen – har du köpt en dator som du använder lika mycket privat som i jobbet kan du dra av 50 procent av kostnaden. Skatteverket bedömer sedan om bedömningen är rimlig.

Har du gjort ett inköp som är helt för privat bruk på företagskortet så får du inte dra av momsen på det köpet. Har du köpt något med företagets pengar som du ska använda enbart privat räknas det i stället som en förmån och ska förmånsbeskattas därefter. Det reglerar du när du sköter din deklaration för företaget.

Privata inköp du kan göra på företagskortet

Men det finns faktiskt en hel del inköp som kan verka privata – men som du faktiskt kan göra med företagskortet utan att ha dåligt samvete.

Gymkort och träning

Gymkort och annan träning räknas som friskvård vilket är avdragsgillt och en skattefri förmån för dig som anställd. På så sätt kan du sätta upp gymkortet på företaget – men kom ihåg att alla anställda måste få samma erbjudande. Detta gäller endast om du driver eller är anställd i ett aktiebolag – det gäller inte enskilda näringsidkare.

Teknik – som datorer och mobiltelefoner

Har du behov av en dator eller en iPad i företaget kan du köpa dem till företaget och även använda den privat. Du får dock inte köpa teknikprylar som endast används privat.

Även din mobiltelefon och abonnemanget kan stå på bolaget så länge som du använder den i jobbet. Se till att ha ett företagsabonnemang med fast kostnad!

Delar av din hyra (!)

Har du enskild firma och arbetar hemifrån kan du faktiskt ta ut en skattefri ersättning! 4 000 kronor m du bor i lägenhet eller 2 000 kronor om du äger fastigheten. Ersättningen ska täcka företagets del av hushållets kostnader för till exempel el, hyra och vatten. Smart va?

Tanka privat bil på företagskortet

Ska bilen köras i tjänsten är det okej att drivmedlet betalas med företagskortet. Ofta ger företagskort större rabatter än personliga kort – och det kan vara mer förmånligt att tanka med företagskortet. Och så länge bilen körs i tjänsten spelar det ingen roll att bilen är privatägd – det finns inga skattemässiga invändningar och det anses inte som en skattepliktig förmån.

Grundregeln är alltså att allt som betalas av företaget ska användas helt eller delvis för företaget. Lycka till!