Vad är UC – och varför teckna kreditkort utan UC?

 

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som sedan 1977 går under namnet Upplysningscentralen, UC. UC anlitas av tusentals kreditföretag i Sverige för att tillhandahålla kreditupplysningar, kreditbevakningar och komma med beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige.

card-imagecard-infocard-numberscart-button

Revolut Standard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  • 👍Enkelt att få!
  • 👍Gratis uttag utomlands upp till 2000 kr
  • 👍0 kr i årsavgift
  • Gratis årsavgift
  • Ingen kreditupplysning
  • 0 % i valutapåslag
  • Fria uttag upp till 2000 kr utomlands
Läs mer och ansök

När en individ i Sverige vill ansöka om en kredit eller teckna något form av abonnemang, som ett telefonabonnemang, så gör företaget i fråga en kreditupplysning hos UC då de sitter på informationen om individens kreditvärdighet och dess betalning – och återbetalningsförmåga. UC sitter på all information som inkomst och om man sedan tidigare har några anmärkningar eller kreditupplysningar.

 

När det görs en kreditkoll på dig och din kreditvärdighet blir du kontaktad i form av mail eller post om att detta har gjorts och vad resultatet blir. Vill du inte att en kreditkoll ska ske via UC så får du välja att ansöka om ett kreditkort utan UC.

 

Kort utan UC

 

Det finns andra alternativ för dig som inte vill få en UC upplysning gjord eller för dig som har tidigare betalningsanmärkningar. Just kreditkort är väldigt svårt att få men det finns alternativ på kort som har liknande fördelar som just kreditkort, men där det inte sker någon UC. Ett alternativ på detta är kortet Revolut. Det är ett så kallat Betalkort. Med detta kortet får du liknande fördelar som ett kreditkort, men utan kredit och utan UC.

 

 

 

Såhär funkar UC och kreditbetyg

 

UC har som nämnt ovan alla dina uppgifter i form av inkoms, fastighetsinnehav, tidigare betalningsanmärkningar och kreditupplysningar från tidigare. Utifrån detta så sätts ett kreditbetyg på dig som kommer att bestämma vad du får för ränta på lån. Du kan genom att kontakta UC få ett utdrag på ditt betyg och din kreditinformation, tjänsten heter Min UC.

 

Arbeta upp ditt UC och kreditbetyg

 

Ansöker du om många lån och krediter under en kort period kommer ditt kreditbetyg att försämras. Detta för att de olika kreditgivarna inte vet exakt hur stor din skuld är och de senare i kedjan då får ta en större risk över deras pengar som de lånar dig.

 

Genom att ha ett bra kreditkort och hela tiden vara noga med att betala tillbaka den krediten du nyttjar så kommer du att visa att du är seriös och duktig på att hantera krediten. Detta kommer då att bygga upp din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg. I Sverige är vi inte så insatta i vårt kreditbetyg och att arbeta upp det, medans i USA är det väldigt viktigt att skaffa ett kreditkort och arbeta upp sitt kreditbetyg för att i framtiden kunna få ett lån. Apple har kommit med sitt Apple Card som ska hjälpa fler amerikanare att arbeta upp sin kreditvärdighet. Frågan är om det kommer till Sverige snart?