Gratis kreditkort

Det finns i dag kreditkort som är helt gratis att äga och använda. Med ett sådant kan du alltså nyttja kreditkortets förmåner och bonusar utan att betala en krona i fasta avgifter till kortutgivaren. För att ett kreditkort ska klassas som gratis i den här jämförelsen ska det vara utan årsavgift och ha ett alternativ för gratis avi-avgift.

Bästa kreditkortet utan årsavgift:

card-imagecard-infocard-numberscart-button

Norwegian Kreditkort

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • 👍Ingen avgift för uttag utomlands eller i Sverige
 • 👍Välj mellan cashbacks eller cashpoints vid varje köp
 • 👍Samla poäng och få rabatter vid onlineköp
 • 👍Smidig app att se och följa förbrukning
 • Årsavgift: 0 kr
 • Ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: Upp till 45 dagar
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Apple Pay
Läs mer och ansök här

Kan kreditkort verkligen vara gratis?

När här vi pratar om att ett kreditkort är gratis menar vi främst att kortutgivaren inte tar någon fast årsavgift bara för att du ska kunna använda kortet. Det finns alltjämt andra avgifter som kan göra att ditt kreditkort kostar pengar för dig. Ett exempel är aviavgift, som ofta tillkommer om man inte valt att koppla på e-faktura och därmed slipper det. Andra exempel på extrakostnader vid kreditkortsanvändning är ränta, valutapåslag och uttagsavgift. 

Men generellt sett är alla dessa avgifter sådana du som kund kan slippa, exempelvis genom att betala räkningen i tid eller att inte ta ut pengar med kreditkortet. Därför räknar vi ett kreditkort utan årsavgift som ett gratis kreditkort –  de andra kostnaderna går att komma runt.

Andra avgifter hos kreditkort

Även om ett kreditkort inte har någon fast årsavgift kan det tillkomma vissa andra avgifter som är bra för dig som kund att känna till för att få hela bilden av vad det kostar att använda ett kreditkort.

Årsavgift

Alla kreditkort är inte gratis att äga och att använda. Vissa kortutgivare tar ut en avgift varje år för att du ska kunna fortsätta nyttja kortet och dess förmåner. Men i dag finns många kreditkort som är billiga eller gratis att äga men som ändå ger många fördelar så som bonusar och försäkringar.

Aviavgift

Som standard skickar oftast kortutgivaren din kortfaktura på posten varje månad. Då tar de också ut en aviavgift för besväret – den avgiften kan ligga på runt 15 till 40 kronor per faktura och månad. För att slippa den lilla men onödiga utgiften ska du se till att ta kreditkorträkningen på e-faktura i stället – ett kostnadsfritt alternativ som de flesta kortutgivare erbjuder i dag.

Ränta

Om du inte betalar hela din kreditkortsfaktura i tid tillkommer ränta som en ytterligare avgift för det du handlat med kortet. Men alla kreditkort har räntefria dagar (hur många varierar för respektive kort) och så länge du betalar hela din räkning samma månad. Gör du inte det kommer resterande belopp plus ränta adderas till nästa månads faktura.

Är du ute efter ett kreditkort med låg ränta kan vi rekommendera Re:member Flex. Det är ett Mastercard-kort där räntan baseras på hur god ekonomi du har och den kan bli så låg som 9.74 procent. Förutom att kortet har en lång räntefri period kan du också välja att nyttja två betalningsfria månader per år. Kortet ger dig också förmåner som reseförsäkring samt rabatt hos över 300 olika näthandlare.

Läs mer och ansök om kortet här:

card-imagecard-infocard-numberscart-button

Norwegian Kreditkort

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • 👍Ingen avgift för uttag utomlands eller i Sverige
 • 👍Välj mellan cashbacks eller cashpoints vid varje köp
 • 👍Samla poäng och få rabatter vid onlineköp
 • 👍Smidig app att se och följa förbrukning
 • Årsavgift: 0 kr
 • Ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: Upp till 45 dagar
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Apple Pay
Läs mer och ansök här

Valutapåslag

När du handlar med ditt kreditkort i en annan valuta än SEK, alltså när du handlar utomlands, får du betala något som kallas valutapåslag. Det brukar vara 1-2 procent på det totala köpet och tillkommer med nästan alla kreditkort som finns på marknaden i dag.

Uttagsavgift

Att ta ut pengar i bankomat med ett kreditkort är även det något som kostar lite extra. Precis som med valutapåslag är det en procentuell avgift (ofta runt 2 procent) baserat på beloppet du tar ut. Även detta är något som de flesta kreditkort i dag har som standard och det bästa sättet att slippa den avgiften är såklart att inte ta ut pengar i bankomat med ditt kreditkort.

Hur du jämför gratis kreditkort

Har du bestämt dig för att välja ett kreditkort utan årsavgift – då är första steget klart. Men det finns många kreditkort som är gratis och alla har olika egenskaper. Det gäller att du hittar ett kreditkort som passar just dig och då gäller det att läsa in sig på kortets andra förmåner. Handlar du mycket på nätet kan ett kort med mycket rabatter vara bra och reser du mycket kan ett kort med bra reseförsäkring vara för dig. Har ett kreditkort en bonussystem som inte du kommer nyttja är det inte för dig – trots att det är gratis. Jämför i stället de gratis kreditkort som finns på marknaden mot dina vanor och intressen för att hitta det bästa kortet för dig.

Hitta och jämför kreditkort här!

Hur viktigt är det att ha ett kreditkort utan avgift?

Har man inte haft ett kreditkort tidigare eller vet med sig att man inte kommer handla för så stora belopp kan det vara skönt att ha ett kreditkort som är gratis. I dag finns dessutom många kreditkort som är gratis och dessutom har bra förmåner och försäkringar. Samtidigt bör man inte stirra sig blind på årsavgiften och ibland kan ett kreditkorts bonussystem eller förmåner väga upp att man måste betala lite per år för att få använda det. Har ett kreditkort tillräckligt bra bonusar kan du ändå “tjäna” på att använda det trots att det kostar lite. Läs in dig, jämför och reflektera över hur och vad du ska använda kortet till för att hitta det bästa för dig!