Snart blir det möjligt i Sverige att ta emot betalningar med kreditkort direkt i din iPhone. Apple har nämligen lanserat ”tap to pay” – en mjukvara som gör att du kan blippa kreditkortet direkt på mobiltelefonen.

I Sverige har företag som iZettle varit väldigt framgångsrika genom att ta fram smidiga kortterminaler och betallösningar.

Men nu har de fått tuff konkurrens av självaste Apple.

Redan 2020 köpte Apple upp teknikföretaget Mobeewave, som utvecklar teknologi för att smartphones ska kunna ta emot kreditkortsbetalningar.

Kreditkort med stöd för tap to pay – bäst i test:

card-imagecard-infocart-button

Norwegian Kreditkort

 • Ingen avgift för uttag
 • Få pengar tillbacka med cashback
 • Flyg gratis med Norwegian för poängen
Läs mer och ansök
card-imagecard-infocard-numberscart-button

Komplett kreditkort

⭐️⭐️⭐️⭐️

 • 👍2-4 % cashback på internetköp
 • 👍 0,5 - 1 % cashback på övriga köp
 • 👍Bästa kreditkortet för näthandel
  Till Recensionen
 • Årsavgift: 0 kr
 • Ränta: 21,40 – 24,90 %
 • Räntefritt: Upp till 50 dagar
 • Högsta kredit: 50 000 kr
Läs mer och ansök

Sedan dess har man fortsatt att utveckla tekniken ­– och i februari lanserade man nyheten ”tap to pay” brett tillsammans med företaget Stripe.

Tap to pay innebär helt enkelt att man tar hjälp av NFC-tekninken i iPhone – det som i folkmun kallas för blipp – för att göra mobiltelefonen till en kortterminal.

På så sätt kan du blippa kreditkortet på iPhone för att ta emot betalningar med betalkort och kreditkort – antingen via det fysiska kortet eller via Apple Pay.

Tap to pay har lanserats i USA – då kan det komma till Sverige

Genom att tap to pay också fungerar för snabba och kontaktlösa betalningar mellan två iPhones tros tjänsten kunna bli en tuff konkurrent för Swish i Sverige.

När tjänsten introduceras i Sverige kommer handlare och företagare kunna aktivera tap to pay i kompatibla appar – och låta iPhone bli en kortterminal. Enligt Apple själva hoppas man att tap to pay kommer användas för kreditkortsbetalningar hos allt mellan små egenföretagare till större affärer och handelsplatser.

Tjänsten har initialt endast lanserats för amerikanska användare, men tjänsten lär lanseras i Europa och Sverige inom en snar framtid.

För att kunna blippa ditt kreditkort genom tap to pay kommer du att behöva en iPhone XS eller senare – då det endast är de modellerna som har stöd för tjänsten. Alltså kommer tjänsten funka på iPhone 11, 12 och 13. Tap to pay ska också funka utan att man behöver köpa till någon extra pryl till din iPhone.