Att blippa (kontaktlös betalning) har, när vi skriver detta 2020, blivit något som nästan alla väljer att göra när de betalar med sitt kreditkort. Men hur fungerar egentligen en ”blipp” eller en kontaktlös betalning. Låt oss berätta för dig!

card-imagecard-infocart-button

Norwegian Kreditkort

  • Ingen avgift för uttag
  • Få pengar tillbacka med cashback
  • Flyg gratis med Norwegian för poängen
Läs mer och ansök

Få fungerar blipp?

När du väljer att blippa i butiken gör du oftast det för att det går snabbare och att du inte behöver knappa in din kod. På så vis avstår du från att få massa äckliga bakterier på dina fingrar också. Tänk bara hur många som har knappat in sin kod på den kortterminalen.

Genom att du håller upp ditt kreditkort mot kortterminalens yta så sker blippet och betalningen går igenom. Du kan hos din bank ställa in hur höga summor du vill kunna blippa. Standard att blippa brukar vara runt 200kr, dock har detta höjts till runt 400kr hos flera banker under coronapandemin just för att undvika kontakt med terminalen.

Kolla först om kortterminalen går att blippa på för att undvika pinsamma stunder med kassapersonalen. På bilden nedan ser du hur kortterminaler som hanterar ”blipp” ser ut. Denna är från ICA.Kortterminal med blipp från ICA

Funkar alla kort att blippa med?

Nej alla kort fungerar inte att blippa med. Ditt kort behöver en ”blipp” symbol (som ser ut som en WI-FI symbol). Detta innebär att ditt kort har blipp och att du är redo att blippa. Nästan alla nya kort erbjuder blipp och har du ett gammalt kort kan du kontakta din bank och gratis få ett nytt kort hemskickat som är redo att blippa med.

3 tips för dig som vill använda blipp

  • Skaffa ett kreditkort som har blipp-funktion
  • Sätt en gräns på 200-400kr om inte detta redan finns. Viktigt ifall du tappar bort kortet.
  • Använd blippen, genom att använda den kan ingen komma åt din PIN-kod

Hur säkert är blipp?

Blipp är 2020 lika säkert, om inte säkrare, som att stoppa in kortet i kortterminalen. Alla kreditkort med blipp innehåller de absolut bästa, nyaste och säkraste säkerhetsfunktionerna.