Många saker blir lättare och smidigare i det digitala livet. Digitala lösningar som BankID förhindrar att du måste träffas fysiskt när du tecknar ett avtal.

BankID är ditt personliga elektroniska identitetskort, som kan jämföras med pass och körkort. Om du använder BankID, underteckna ett avtal som du är personligt ansvarig för.

Ge aldrig ut dina märken eller koder.

I en digital värld blir bedrägerier och ID-kapning allt vanligare. Identitetsstöld är vanligare idag än stöld av cyklar. Scammers använder olika metoder, såsom:

  • Hackade kortuppgifter för att beställa varor online.
  • Enligt personuppgiftslagen är ditt personnummer säkert och lätt att få tag i. Svindlarna använder sedan sitt personnummer för att prenumerera eller beställa varor.
  • Kidnapping av Bank ID: En vanlig metod är när bedrägaren ringer och påstår sig komma från en bank eller myndighet. Under samtalet blir du ombedd att ange din bankkod för att komma åt ditt bankkonto.

Kom ihåg att alltid läsa din faktura noggrant och aldrig identifiera dig med BankID till någon annan. Om du inte är säker, ring banken och prata med dom direkt.