Vi på Bra Kreditkort anser att alla bör ha ett kreditkort i sin plånbok. Med ”alla” menar vi alla som kan hantera det, som ungefär 95% av Sverige befolkning kan. Men som inom alla områden finns det personer som inte kan hantera en kredit. Här är 3 tecken på att du inte bör använda dig av ett kreditkort.

1. Du betalar endast den lägsta månatliga betalningen

I en idealvärld betalar in din kreditkorts-faktura varje månad. På det sättet undviker du räntebetalningar – och att undvika räntebetalningar är avgörande med tanke på hur snabbt de kan stiga och kosta dig. Att endast göra minimibetalningar garanterar att du gör räntebetalningar på ditt kreditkort. Vilket inte är bra för din ekonomi.

Kanske ännu viktigare, att endast göra minsta möjliga betalning varje månader är en signal på att du varje månad spenderar utanför dina medel. Ett kreditkort ska inte ses som något du har utöver dina egna pengar, utan som ett lån där du varje månad betalar tillbaka det du har lånat. Märker du av att du spenderar mer än du tjänar är det dags att minska krediten på kortet. Detta gör du genom att kontakta leverantören.

2. Du missar att betala fakturan månad efter månad

När du missar att betala fakturan eller gör försenade betalningar, oavsett anledning, kommer du att blir straffad av kreditkorts utgivaren med en avgift. Det är en avgift som tas utöver de räntebetalningar som du kommer få för att du inte betalar i tid, detta görs för att utgivaren ska hålla en balans.

En missad betalningsavgift är en stickande smäll på fingrarna och kan vara en annan indikation på att du inte är redo för ett kreditkort. Att hantera ett kreditkort eller flera kreditkort kräver noggrannhet. Om du inte är redo att ta ansvar och hantera ett kreditkort bör du överväga att klara dig utan. Det är ingen skam att ta en paus eller att avsluta ditt kreditkort. Bättre det än att betala onödiga kostnader varje månad.

3. Du är osäker på räntekostnaden

Fakturan kommer varje månad och du bara betalar den utan egentligen veta vad du betalar. Detta är en indikation på att du kanske ska tänka igenom och läsa igenom fakturan ordentligt. Du tar ett lån varje månad med ditt kreditkort, men du vill inte att det ska kosta dig massa onödiga pengar. Även fast det kanske bara är 30-50kr varje månad så blir det över tid mycket pengar som du betalar helt i onödan.

Kolla igenom och se till att du har ett bra kreditkort som även är gratis, utan årsavgifter.